Ciak 2014

Logo_CJ2013Reglement Ciak Junior 2014

 

 .

.

.

 

1. Elke deelnemende school  (leerplichtonderwijs) doet een oproep aan de leerlingen  tussen 10 en 15 jaar om een idee te leveren voor een scenario. Elke film begint met een idee en het bondig formuleren van dit idee. Voorbeeld van een idee kan zijn: ‘Een meisje loopt verloren tijdens een schooluitstap. Als ze de weg vraagt aan omstaanders, merkt ze dat deze bijzonder  onvriendelijk en nors reageren. Ze besluit hieraan iets te doen. Ze wil terug een hart geven aan de stad.” (naar idee van stedelijke basisschool Fruithof – 2012).

2. Een jury in de school kiest het beste idee en werkt dit samen met een groep jongeren (klas, niveau groepen ) om tot een script of  wat men in het vakjargon noemt een story outline.

Wat verwachten  we?

Uiterlijk tegen 10 oktober 2013, 12u wordt de synopsis en story outline gezonden naar dirk.timmermans@so.antwerpen.be

 • een synopsis : een bondige samenvatting van het verhaal (max. ½ A4)
 • een story outline: een verder uitgewerkte synopsis met de voornaamste plotwendingen en ruwweg de eerste dialogen (gesproken taal). Max. 5 pagina’s. Zie onderaan  voor enkele tips hoe je een filmscript opstelt.

3. Een externe jury (professionelen uit media en  onderwijs) kiest de drie beste scrips. Enkele criteria zijn:

 • opnamen zullen niet meer dan drie dagen in beslag nemen
 • de film heeft een duur van ongeveer 10 minuten
 • originaliteit van het script
 • het script geeft blijk van ideeën van jonge mensen en heeft te maken met hun leefwereld
 • de mate waarin universele  waarden van de Verenigde Naties  aan bod komen in de film (ter inspiratie http://cyberschoolbus.un.org  )

 

4. Tussen 14 oktober en 18 november worden drie genomineerde scholen  gecontacteerd door enkele juryleden. Op basis van deze contacten wordt de school gekozen die het meeste garanties biedt om samen aan de slag te gaan. De mate waarin er een hoge participatiegraad en betrokkenheid is van de leerlingen, ouders,  leerkrachten en directie is  hierbij één van de beslissende factoren. De jury neemt autonoom haar beslissingen.

5. Eenmaal de school gekozen wordt een casting opgezet. De school (leerkrachten, ouders …) kiezen samen met de professionelen de voornaamste rollen voor de film. Ook bijrollen  worden vastgelegd. November – december.

6. Tussen 15 januari en 1 februari zijn de opnamen. Tijdens de maand maart is er de postproductie

7. Drie leerlingen vertegenwoordigen de cast op het internationale filmfestival. De leerlingen worden gekozen op basis van objectieve criteria. Hierbij wordt vooral gelet welke leerlingen de school het best kunnen vertegenwoordigen (taalkennis, vlotte communicatie etc.). Vermits het festival  doorgaat einde Mei, dient de Klassenraad te beslissen of de excursie voor de deelnemende leerlingen haalbaar is gelet op de nabije examenperiode. Het festival loopt van donderdag (aankomst) tot zondag (vertrek).

8. De deelnemers vertegenwoordigen de Belgische inzending op de internationale uitreiking van de  ‘awards’ . De leerlingen maken ook deel  uit van de internationale jongerenjury die de volgende  prijzen nomineert:

 • beste film
 • beste script
 • beste groep acteurs,
 • beste acteur
 • beste onderwerp

Daarnaast worden prijzen uitgereikt door UNESCO en vertegenwoordigers van TV zenders.

 

Enkele tips voor het schrijven van een story outline of scenario vind je hier:

http://hobby-en-overige.infonu.nl/diversen/63629-een-filmscript-schrijven.html

http://www.march21.nl/learningzone/files/category-scenario-en-regie.html

http://writersplaza.wordpress.com/2011/11/14/8-principes-van-fictie-schrijven-%E2%80%93-volgens-kurt-vonnegut/

http://www.lkca.nl/downloads/AK_2009_Schrijft_het_voort.pdf

http://home.scarlet.be/~tsh69876/HBMEDIA/wbvideo/sce.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>