Ciak 2013

Logo_CJ2013CIAK filmfestival 2013 verzamelt de dromen, verzuchtingen en verwachtingen van jongeren.

Voor de vijfde maal deed een stedelijke school mee aan op het internationaal filmfestival “Ciak Junior’ voor jongeren in Italië Het gaat om een internationale samenwerking tussen media, cultuur en onderwijs, met de ondersteuning van het UNESCO Office Venice. Het festival stimuleert jongeren visies op een betere, leefbare duurzame te ontwikkelen. Het is een ‘caleidoscoop’van de dingen waar jongeren mee bezig zijn.

 

De leerlingen van Esemnegen toonden er hun kortfilm ‘Zonder Gezicht’ op het grote scherm aan een internationaal publiek tonen en behaalden drie nominaties.

Via onderstaande links kunnen scholen uit het Antwerpse de verschillende inzendingen bekijken en gebruiken als bespreekbaar lesmatariaal.

Cyberpesten

‘Faceless’ – België (drie nominaties)

Het script ‘Zonder gezicht’ (Faceless) behandelt een actueel probleem waar veel jongeren mee te maken hebben: cyberpesten.

Cyberpesten is pesten via gsm of internet: iemand beledigende of bedreigende mails en sms’jes sturen, hem misleiden of roddels verspreiden, uitsluiten in chatgroepen (msn), zijn paswoord kraken en gebruiken, foto’s bewerken en doorsturen of op een website zetten…

Cyberpesten is stevig ingeburgerd bij de Vlaamse jongeren tussen 9 en 18 jaar. Vaak gebeurt het uit verveling of experiment en beseffen de daders niet goed wat ze doen.

Cyberpesten komt vaak harder aan dan het klassieke pesten.

De dader kan anoniem blijven, wat de drempel verlaagt.

De film FACELESS

IPAD filmverslag van de ervaringen van de jongeren van Esemnegen op het filmfestival te Cortina.

Dag 1: http://youtu.be/msWscC3_sVw

Dag 2: http://youtu.be/A__i9yNc8L4

 

Andere boeiende films voor scholen

De kracht van peer mediation

‘Look at me’ – Israël (winnaar UNESCO medialle)

Het hoofdpersonage ‘Netta’ sluit zich aan bij de groep peer mediators in haar school. Op een bepaald ogenblik komt ze terecht in een reeks van kleine pesterijen tegen een onpopulair meisje in de klas.

Netta verzaakt aan haar rol als peer mediator en doet niets om tussen beide te komen. Wanneer ze daar later spijt van heeft en tracht de situatie te keren , wordt ze zelf het slachtoffer van beledigingen op facebook.

Ze gebruikt op een indrukwekkende wijze de technieken die ze geleerd heeft bij peer mediaton en confronteert haar klasgenoten met de gevolgen van hun daden.

De film kwam tot stand in samenwerking met enkele scholen uit de stad Rehovot waar de techniek van peer mediation reeds enkele jaren succesvol gebruikt wordt.

 

Vriendschap, groepsdruk, jaloezie

‘Le commencement’ – Frankrijk (winnaar prijs beste acteurs)

Amina gaat naar een zomerkamp voor jongeren. Tussen de jongeren ontwikkelen zich gevoelens van vriendschap, afgunst en jaloezie.

Haar verblijf is minder vredig dan ze zich aanvankelijk had voorgesteld.

De film is een realisatie van de organisatie ‘1000 Visages’ die in de Parijse banlieus werkt met sociaal kwetsbare jongeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>